
Nie szkodzić sobie i dbać o zdrowie. Zdrowotny program obowiązkowy. 12 zaleceń na zdrowe życie.
Jak dbać o siebie i czego unikać, by żyć nie tylko długo i szczęśliwie, ale i zdrowo? W natłoku medialnych informacji i nie zawsze rozsądnych
Jak dbać o siebie i czego unikać, by żyć nie tylko długo i szczęśliwie, ale i zdrowo? W natłoku medialnych informacji i nie zawsze rozsądnych
Często słyszymy, że spożywamy coraz więcej cukru. Nie chodzi jednak tylko o biały cukier, ten który znajduje się w cukierniczce. W wielu produktach spożywczych znajdują się duże ilości cukru, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Między innymi z tego powodu spożycie cukru w polskim społeczeństwie znajduje się na bardzo wysokim poziomie.
Cukier ma słodko – gorzki smak. Szybko uzależnia, a zjadany w nadmiarze prowadzi to otyłości, która jest przyczyną wielu groźnych, często śmiertelnych, chorób z nowotworami, schorzeniami serca i cukrzycą typu 2 na czele.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby nie przekraczać spożycia 10 łyżeczek cukru dziennie (przy diecie 2000 kcal), a jeszcze korzystniej dla zdrowia byłoby spożywać mniej niż 5 łyżeczek. Dane dotyczące spożycia cukru są alarmujące! Statystyczny Polak spożywa nieco ponad 42 kg cukru rocznie.
Nadmierne spożycie cukru w naszej diecie może prowadzić do nawagi i otyłości. Otyłość, definiowana jako wskaźnik masy ciała (BMI – body mass index) powyżej 30 kg/m2, nie jest problemem estetycznym, jest to poważna choroba, na którą zapada coraz więcej osób.
Czy zdrowe odżywianie oznacza, że musisz radykalnie zmienić dietę i zrezygnować ze wszystkich ulubionych potraw? Nie. Zupełnie nie. Twoja droga do zdrowia może być tak prosta, jak przejście z białego chleba na pełnoziarnisty, dodanie łyżki mielonego siemienia lnianego do popołudniowego jogurtu lub zamówienie ulubionej kawy z odtłuszczonym mlekiem zamiast pełnego.
Codzienna dieta ma ogromny wpływ na nasz organizm – ta zdrowa i dobrze zbilansowana daje nam lepsze samopoczucie, większą energię, ale też obniża ryzyko występowania wielu poważnych chorób, np. nowotworów złośliwych.
Dane Narodowego Funduszu Zdrowia pokazują, że na przestrzeni lat 2008–2017 średnie spożycie cukru w Polsce wzrosło o ponad 6 kilogramów na jednego mieszkańca kraju i z biegiem czasu cukier stał się nieodłącznym składnikiem naszej codziennej diety.
m, co zjadamy, są różne rodzaje składników odżywczych. Każdy z nich pełni w naszym organizmie inną funkcję, czyli ma inne zadanie do spełnienia.
Uniwersalnym napojem, za pomocą którego powinno się gasić pragnienie jest woda! Czy wiesz, że woda jest głównym składnikiem naszego ciała? Ciało człowieka zbudowane jest aż w 60 % z wody.
Jak wskazują badania, Polacy spożywają coraz więcej cukru, co prowadzi do znacznego wzrostu ryzyka otyłości, chorób serca, chorób jamy ustnej czy cukrzycy. Dlatego Ministerstwo Zdrowia rozpoczyna kampanię edukacyjno–informacyjną, której celem jest zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat ryzyka zdrowotnego, związanego z nadmiernym spożyciem cukru.
Telefoniczna Informacja Pacjenta
tel. 800 190 590 (bezpłatna infolinia)
(24 godz. na dobę/7 dni w tygodniu)
Ministerstwo Zdrowia
ul. Miodowa 15, 00-952 Warszawa
kancelaria@mz.gov.pl
Kontakt dla mediów
Biuro Komunikacji Ministerstwa Zdrowia
tel: + 48 22 634 93 03
biurokomunikacji@mz.gov.pl
Planuję Długie Życie (PDŻ) to kampania społeczna realizowana w ramach Narodowej Strategii Onkologicznej na lata 2020-2030, zadanie Obniżenie zachorowalności na choroby nowotworowe przez edukację zdrowotną, promocję zdrowia i profilaktykę, w tym kształtowanie świadomości prozdrowotnej i propagowanie zdrowego stylu życia, finansowana ze środków Ministra Zdrowia
Treści zamieszczone w serwisie udostępniane są bezpłatnie. Korzystanie przez użytkowników z treści opublikowanych w serwisie, niezależnie od celu i sposobu korzystania, nie wymaga zgody Ministerstwa Zdrowia.